Detalii Obiectiv Turistic Palatul Sturdza

Palatul Sturdza

Locatitate Sat Cozmesti

Judet Iasi, Moldova

Website
Program

Saptamanal --:-- -- --:--

Observatii

În prezent, Palatul de la Cozmeşti găzduieşte Centrul de orientare, calificare şi plasare a tinerilor peste 18 ani proveniţi din centrele de plasament în vederea integrării socio-profesionale.

Descriere
Palatul Sturdza de la Cozmești este un palat construit în stil neogotic în anul 1816, de către vistiernicul Grigoraș Sturdza în satul Cozmești (comuna Stolniceni-Prăjescu).
Istorie
Începând din anul 1803, moșia din satul Cozmești (comuna Stolniceni-Prăjescu) apare menționată în documente ca aparținând vistiernicului Grigoraș Sturdza. În anul 1816, acesta a construit aici, după planurile arhitectului Iosif Demesovici, un palat pe locul unor case boierești mai vechi. De-a lungul timpului, palatul a suferit mai multe modificări. Mihail Sturdza (1794-1884), viitor domn al Moldovei în perioada 1834-1849, a ridicat un al doilea etaj al palatului. Acesta a murit la Paris, la vârsta de 90 de ani, lăsând în urma sa mai mulți copii din căsătoriile sale. Copiii săi s-au certat pentru împărțirea averii uriașe lăsate de fostul domnitor, care cuprindea și moșia Cozmești. Moșia Cozmești a fost moștenită în anul 1884 de către Grigore M. Sturdza (1821-1901), fiul din prima căsătorie a lui Mihail Sturdza cu Elena Rosetti. Acesta era cunoscut sub porecla de "beizadea vițel", pentru că făcea exerciții fizice ridicând pe umeri un vițel. A urmat studii la școlile de la Paris și Berlin, apoi a participat la Războiul Crimeii (1853-1856), în calitate de general turc, sub numele de Muhlis Pașa. După ce a încercat să devină domnitor al Moldovei, candidând în anul 1859 împotriva propriului tată, el a îndeplinit după răsturnarea lui Cuza în anul 1866 funcțiile de deputat și senator în Parlamentul României. Alături de moșia Cozmești, el a moștenit și moșia Cristești. În prezent, Palatul de la Cozmești găzduiește Centrul de orientare, calificare și plasare a tinerilor peste 18 ani proveniți din centrele de plasament în vederea integrării socio-profesionale.

Comentarii